Skip to main content

Blaafarveværket og Koboltgruvene

Koboltgruvene på Modum er en av Europas mest særpregede og best tilrettelagte besøksgruver. Et mektid kulturlandskap som vitner om et sted hvor mennesker har bodd og arbeidet. Fra 1773 til 1893 var Blaafarveværket og Koboltgruvene arbeidsplassen til tusenvis av mennesker som hadde én oppgave; å forsyne verden med den vakreste blåfarge! 

Det Kongelige Modumske Blaafarveværk er en tidligere norsk gruvebedrift i Åmot på Modum. Her utvant de koboltmalm og brukte den i femstillingen av den dype og lett gjennkjennelige fargen koboltblått. I dag er både gruvene og fabrikken museum og kunstgalleri, og i 2018 ble dette museet kåret til "Årets museum". Verkets storhetstid kom etter Napoleonskrigene når bedriften ble overtatt av eierne baron Benneche og Benjamin Wegner mellom 1821-1849. Verket var da Norges største industribedrift og dekket på denne tiden, utrolig nok, 80% av blåfargen på verdensmarkedet!

 

PROGRAM

Dag 1        Bergen - Vikersund og Tyrifjord Hotell
Torsd. 1. aug 
Avreise fra Bergen busstasjon kl. 09:00, og vi kjører videre via Åsane og Arna for påstigende. Vi drar videre via Voss, Eidfjord og Ustaoset før vi ankommer Geilo. Her stopper vi for individuell lunsj, før vi kjører videre siste strekket via Gol og Flå til Vikersund. 
Vel fremme sjekker vi inn på Tyrifjord Hotell som har en nydelig beliggenhet like ved fjorden med samme navn. Her vil vi også få servert middag i samlet lag hver kveld. 

Dag 2       Koboltgruvene 
Fred. 2. aug. 
Etter en deilig frokost skal vi ut på utflukt. Vi starter i tråd med historien, hvor alt begynte,- med guidet omvisning i Koboltgruvene hvor koboltmalmen ble funnet. Vi skal bli fortalt historien om hvordan funnet skjedde, og vi får se et kjemisk eksperiment kalt "Blå Perle" som viser hvordan de kunne påvise at det faktisk var kobolt de hadde funnet. Vi får gå en liten tur i dagbruddet, før vi skal gå "den historiske gruveturen", som inkluderer besøkt på svevegulvet og hengebroen, samt en smak av gruveost. Etterpå nyter vi en god lunsj i Gruvekroa, gryterett med brød og smør - før vi tar en tur i Kittelsen-museet, et nasjonalt museum for kunstneren Theodor Kittelsen (1857-1914). Her vises over 50 verker i forskjellige teknikker. 

Dag 3       Blaafarveværket
Lørd. 3. aug. 
Vi koser oss med frokost før vi setter oss i bussen. I dag skal vi begynne med et besøk på herskapshuset Nyfossum, som den gang var hytteinspektørens hus (tilsvarende teknisk direktør i dag).  Etter dette besøket skal vi spasere fra Nyfossum, gjennom Nymoen til Blaafarveværket - en spasertur som målrettet ville tatt ca. 15 min. Men vi har guide med oss som forteller og forklarer på veien. Det er mye historie å oppleve i det å spasere gjennom dette gamle arbeiderstrøket og samfunnet. Vel fremme på Blaafarveværket skal vi bli servert lunsj - og hva passer vel bedre på en lørdag enn rømmegrøt med spekepinne og saft? Til slutt får vi en historisk omvisning før man kan besøke kunstutstillingene til Lul Krag og Tone Indrebø. 

Dag 4       Vikersund - Bergen
Sønd. 4. aug. 
Så var hjemreisedagen kommet, og vi må ta farvel med Tyrifjord Hotell for denne gang. Vi nyter frokosten før vi sjekker ut og setter oss i bussen for returreise til Bergen. Det blir flere stopp underveis. 

 

REISEFAKTA
4 dager / 3 netter

1. - 4. august 2019

Pris per person kr. 6 990,-


Inkludert i grunnpris per pers.: 
* Reisen i moderne turbuss
* 3 netter i delt dobbeltrom på Tyrifjord Hotell
* 3 frokost, 3 middag, 2 lunsj
* Inngang samt guidet omvisning Koboltgruvene (inkl. svevegulv og hengebro)
* Inngang samt guidet omvisning Nyfossum, Nymoen og Blaafarveværket
* Inngang totalt 3 kunstutstillinger (Kittelsen, Krag og Indrebø)
* Smaksprøve gruveost inkl. 1 glass Liereple (i gruven)
* Reiseleder fra Tide

Evt. tillegg per pers.: 
* Avbestillingsbeskyttelse kr. 500,-
* Enkeltromstillegg kr. 600,-

Gebyr for postforsendelse kr. 75 (per bestilling).

Vi tar forbehold om nok påmeldte for å kunne gjennomføre turen, samt endringer og skrive/trykkfeil. Vi tar forbehold om prisjusteringer grunnet endrede valutakurser, økning av skatter/avgifter eller andre offisielle prisøkninger som følge av uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. 

Tide er medlem i Reisegarantifondet og har stilt de nødvendige garantier.