Den bortgjemte pauseknappen

En stille, altoppslukende visdom bor i deg. En instinktiv kunnskap. Et taust hint om at det er på tide å lytte til kroppen. Midt i livets påtrengende stress kan det virke fristende å ønske seg den pauseknappen alle snakker om. Trykk på den, og alt stopper. Fem minutter for deg selv, en time - kanskje to. Hva med en uke? Bare deg, naturen og lyden av din egen pust. La deg omfavne av Spanias vindskrubbede, solbleke fjellsider og oaser av eviggrønne sypresstrær, mens du vender blikket innover og finner tilbake til roen - til den du var før verden fanget deg. Det dempende klasket av yogamatten som rulles ut på solvarme steinfliser. Pause. 

I et av verdens vakreste bortgjemte hjørner i den lille landsbyen Bella Orcheta, ligger Villa Dorothea og vår Yoga Retreat. Blant villapalassets hvite vegger og jordfargede damask-laken, der finnes pauseknappen. Den råder i heten fra de gamle steinflisene, som fortsatt varmer fotbladene lenge etter solen har gått ned. Den hviler i ansiktene til en håndfull likesinnede som er her for å se innover og finne balanse. Den fins i det klare, mineralholdige vannet som tappes fra fjellets urkilde. I den svale kveldsluften som bærer saltvannsbrisen inn fra øst. Den finns i stillheten blant myke puter i en bortgjemt krok, i lattermild samtale over kveldens middag i en tynn genser. Pauseknappen finnes i alt dette, men også inne i deg. Det er sjarmen med Villa Dorothea - stedet som bringer deg tilbake til deg selv. 

"Let it be still, and it will gradually become clear." - Lao Tzu, Tao Te Ching 

Klokken er kvart på syv, og det bleke morgenlyset flommer inn i rommet. Vinduet står på gløtt for å slippe inn frisk fjelluft, og der ute har en pur blå himmel begynt å lysne av dagens første solstråler. På terrassen møtes smilende, nyvåkne ansikter. Solbrune hender binder opp enkle hestehaler før alle kommer sammen, og ønsker dagen velkommen med bevegelser og dype åndedrag. Kine Solend er yoga-instruktør ynder oppholdet. Hun er 34 år gammel, mamma og gründer for Bergen Fjell Yoga, Just Breathe movement og JB Emotional Yoga. Kine har jobbet med uttrykk, bevisst pust og bevegelse i ti år, og er tildelt inspirasjonsprisen og Ildsjelpris for sitt arbeid. Denne uken inviterer vi deg med på en reise inn i pust, ulike varianter av yoga, og meditasjon sammen med Kine, Just Breathe - Yoga Retreat. 

"The journey of a thousand miles begins with one step." Lao Tzu, Tao Te Ching

Klokken er blitt seks, og et hint av nysprungen timian hviler i brisen som så vidt kjennes fra vinduene omkranset av korintiske marmorsøyler. På Villa Dorothea puster alle litt dypere etter kveldens yoga. Timen integrerer sammenhengen mellom tanker, følelser, kropp og pust, og setter et fredfullt punktum for dagen. Ferden mot et balansert indre liv er en reise, som ikke må settes på vent til man er sterkere eller mer fleksibel. Yogaens utrettelige fokus på pust og evnen til å være tilstede i øyeblikket, lærer deg å være takknemlig for DENNE kroppen, for DISSE omstendighetene, og for akkurat DETTE livet. Derfor er oppholdet tilrettelagt for alle kvinner, selv de som aldri har prøvd meditasjon og yoga. Bo sammen med en venninne, eller del rom med en likesinnet som har trykket på pauseknappen samtidig som deg. 

"Health is the greatest possession." Lao Tzu, Tao Te Ching  

Klokken er halv åtte. Alle har samlet seg rundt glassbordet på terrassen, hvor utsikten mot fjellene innrammes av lave palmer og bleke gresk-romerske statuer fra en annen tid. Det er så vidt begynt å mørkne, men horisonten rommer fortsatt oransje etterdønninger fra dagens siste solstråler. Noen trekker mot saltvannsbassenget for å ta et bad. Fra krattet et stykke borte anes sirissenes intense kveldssang, og duften av middag sprer seg. Om du setter av tid til å lytte til deg selv, vil du oppleve at kroppens stemme blir klarere når den fylles av ren, næringsrik mat og drikke. Derfor er maten som serveres på Villa Dorothea økologisk og plantebasert, med fokus på kvalitet. Villaens sjarmerende privatkokk heter Pilar, og hun tryller frem de lekreste retter tre ganger daglig. Mellom måltidene står bugnende fat fulle av lokal frukt fremme, og på disken ruver store glassmugger med rent, klart vann fra fjellkilden ved byen Finestrat like ved. 

"When I let go of what I am, I become what I might be." - Lao Tzu, Tao Te Ching


Livet er en serie av naturlige og plutselige forandringer - og syv dager med bevegelse, pust og yoga kan lære deg å leve i takt med livets hastige skift. En ukes pause som gir deg energi til å møte livets neste kapittel. I det du vender blikket innover i takknemlighet og aksept på matten i det kritthvite yogarommet, vil du innse dette: Livet skjer ikke med deg, det skjer for deg. Du vil komme i balanse. Du vil bli mer takknemlig for hvem du er - og hva du har akkurat nå. 

Hvilken vakker liten lykke er ikke det?