Skip to main content

Italiensk mat- og vinlykke

Velkommen til Italia - hvor vin og mat er religion.

I den nord-vestre delen av Italia ligger idylliske Piemonte med sin vekslende natur. Piemonte, som betyr «foten av fjellet», har ryggen mot de høye fjell både i nord og vest - samt det umiskjennelige slettelandskapet foran seg i sør med duvende, vakre åser. Nettopp her finner vi noen av de beste vindistriktene i Italia, med kjente kvalitetsnavn som Barbera, Barbaresco, Barolo, Grignolino, Moscato, Nebbiolo og Asti spumante - for å nevne noen.. 
Stort sett er italiensk vin lett å drikke og lett å like. Vinen fra ett område vil som regel også passe svært godt til maten de spiser der. Sammen med Toscana, Veneto og Valpolicella har Piemonte et særlig kvalitetsstempel når det kommer til vinproduksjon. Dette handler om at druer som er dyrket i de kjøligere områdene gir vinen høyere kvalitet.  
 

I Piemonte sier man at det meste handler om vin – og resten om mat. Man bruker lang tid på å lage maten, og man lager den fra bunnen. Og når maten så er ferdig bruker man lang tid på å nyte den, gjerne 3 timer. Store lunsjer eller middager for mange mennesker. Og til maten har man selvsagt lokal vin.
I småbyene her finner du at det lokale kjøkkenet er bemerkelsesverdig godt, og med en selvoppofrende serviceinnstilling. Italienerne er stolte over sine mattradisjoner, men til forskjell fra de travle storbyene finnes det også mer enn nok av både tid og velvilje på landsbygda til å behage besøkende. Noe som absolutt faller i vår favør. Som landets tredje største produsent av svinekjøtt og innehaver av sin egen okserase, kan Piemonte diske opp med spesialiteter som rødvinsmarinert oksestek, kalveroastbiff og det meste av delikatesser innen pølse- og spekemat. Selvsagt har de også sin helt egen pasta – tajarin, som kan minne om det vi kaller båndspagetti. 
Og når vi snakker om mat – Piemontes største juvel i spisskammerset kommer i både sort og hvitt, og finnes under eike- og hasseltrærne i skogen... De kulinariske og verdifulle trøflene!  

 

P R O G R A M 

Dag 1         Norge – Milano
Vi ankommer Milano Malpensa flyplass kl. 12:15, hvor vår turbuss venter. Vi drar av sted mot hotellet, og gjør et stopp på veien for en ekte italiensk lunsj på vingården Anzivino i Gattinara i provinsen Vercelli. Vi spiser et deilig 3-retters måltid, med vingårdens egne kvalitets-viner, før vi får besøke deres vinkjeller. Etter hvert drar vi videre til Barolo hvor vi tar inn på Hotel Barolo*** Her har de sin egen vinproduksjon, og hotellet kan derfor kalles vingårdshotell. Her bor vi på pene og behagelige rom, alle med eget bad, air-condition, safe, minibar, internett tilgang og TV med satellitt kanaler. Hotellet har også svømmebasseng, og er kjent for sin gode restaurant. Her skal vi bo 5 netter. Alle kveldene (unntagen en) nyter vi italiensk middag på italiensk vis nettopp her: 4-retters måltid inkl. vann, kaffe og en halv flaske vin per person. I sentrum av Barolo, ca. 350 meter fra hotellet,  finner man vinmuseum, korketrekkermuseum, vinprodusenter og noen butikker.
 
Dag 2         Barolo distriktet     
Vi kjører fra hotellet om morgenen og gjør et besøk i den lille byen 
Barbaresco, som er verdensberømt for storeksport av sine viner. 
Her finner vi produsenter som Gaja og Produttori di Barbaresco. Helt øverst i landsbyen er et nydelig utsiktspunkt, med flott utsikt over vinlandskapet. Ferden fortsetter så til Grinzane Cavour, hvor vi skal betrakte (utenfra) et av Piemontes viktigste monument - slottet, Castello Grinzane. Det er også mulig å handle lokale vin- og matvarer her. Vi ruller videre på veier gjennom vinlandskap med vinåkre så langt øyet kan se. Vi passerer steder som Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba og kommer tilbake til Barolo, og det er her på Osteria Barolando vi skal spise dagens 3-retters lunsj. Etterpå kan man nyte resten av dagen på egenhånd. Det blir 4-retters middag i samlet lag på hotellet om kvelden.  


Dag 3       Canelli – Spumante
Vi drar med buss til den lille byen Canelli, som er å finne på UNESCOs liste over verdensarven. Canelli er kjent for produksjon av de musserende, velsmakende og friske Asti spumante vinene. Vi besøker et av vinhusene, og får gå ned i deres underjordiske «katedraler» hvor vinene modnes. Under Canelli finnes det ca. 20 km. med underjordiske saler i flere etasjer, også disse på verdensarvlisten. Vi avslutter besøket med å smake på deres musserende vin, Spumante Metodo Classico. Vi spiser også lunsj i Canelli på Ristorante Enoteca Regionale Canelli. 4-retters middag på hotellet om kvelden i samlet lag. 


Dag 4         Nizza Monferrato  
I dag drar vi med buss til byen Nizza Monferrato, som er en av de 6 hovedområdene i Syd-Piemontes vindistrikt og innlemmet i UNESCOs verdensarvliste 2014. Det er her de aller beste Barbera og d’Asti vinene produseres. Her får vi tid til å rusle rundt i den arkade- beskyttede shoppinggaten med fine butikker, delikatesseforretninger, kafeer og barer. Vi går så til 3-retters lunch på Enoteca Regionale della Barbera d’Asti (i en vakker slottshage tilhørende Palazzo Crova midt inne i byen). Det blir 4-retters middag i samlet lag på hotellet om kvelden.
 

Dag 5         Vi lager et ekte piemontesisk måltid!   
Den første delen av denne dagen får man slappe av i og rundt hotellet - vi spiser også lunsj her denne dagen. Så, tidlig ettermiddag går ferden til et område like ved La Morra. Her blir vi tatt varmt imot av vinprodusenten Brandini. Vi skal ikke bare kose oss med vinsmaking og deilig middag her. I dag skal vi nemlig også få tilberede måltidet selv! Mens matlagingen pågår blir det gruppevis besøk i vinkjelleren hvor man får smake noen av gårdens viner. Buon appetito! 

I alle de italienske regionene sverger man til de lokale mat- og vintradisjonene som er nedarvet gjennom generasjoner.  I nord spiser man kjøtt, melk, smør og sopp – mens i sør har de sitroner, tomater og oliven. Det handler nok en del om klima og om hva som gjennom tidene best har latt seg dyrke hvor - men at det er regionens lokale tradisjoner som ligger en italieners hjerte nærmest er ikke til å komme bort i fra. De lokale tradisjonene er så sterkt forankret at disse overgår landets generelle tradisjoner. En italiener vil derfor ikke tenke særlig over Italias generelle pastatradisjoner, men er til gjengjeld genuint og dypt stolt over sin egen regions pasta. 

Dag 6          Milano – Norge    
Vi tar favel med Hotel Barolo og Piemonte for denne gang, og setter kursen mot Milano Malpensa for vår retur tilbake til Norge.  

 

R E I S E F A K T A 

Mat- og vinlykke i Piemonte

6 dager / 5 netter

4. - 9. september 2019

Pris per person kr. 18 500,- 

Inkludert i grunnprisen per pers: 
* Flyreisen Norge-Italia t/r 
* Busstransport flyplass-hotell t/r
* Busstransporter ifm. utfluktene
* 5 overnattinger Hotel Barolo, i delt dobbeltrom
* Fullpensjon! - 5 frokost, 5 middag, 5
* Besøk og vinsmaking Anzivino vingård (dag 1, på vei til Barolo) 
* Utflukt, besøk og vinsmaking i Canelli-Spumante
* Utflukt; besøke Barbaresco, Grinzane Cavour og Barolo, inkl. vinsmaking 
* Utflukt; besøk og vinsmaking på La Gironda
* Utflukt; besøk, vinsmaking og matlaging hos Brandini Vinhus
* Reiseleder
 

Evt. tillegg per pers.: 
* Avbestillingsbeskyttelse kr. 500,-
* Enkeltromstillegg kr. 2000,-
* Annet som ikke inngår under inkludert. 

Gebyr for postforsendelse kr. 75,- 

Vi tar forbehold om nok påmeldte for å gjennomføre turen, samt endringer og skrive/ trykkfeil. Vi tar forbehold om prisjusteringer grunnet endrede valutakurser, økning av skatter/ avgifter eller andre offisielle prisøkninger som følge av uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. 

Tide Reiser er medlem av Reisegarantifondet, og har stilt de nødvendige garantier.