Skip to main content

Sjekk inn og logg av - på Spanias unike paradorer

Er du på jakt etter en annerledes opplevelse? 

Et snev av luksus, som ikke koster skjorten?

Kanskje er du litt lei av de vanlige hotell-kjedene,
som egentlig er litt like alle sammen ...? 


Du trenger ikke forkunnskaper om verken historie, arkitektoniske perler eller unik gastronomi for å kunne nyte et opphold i en parador. Likevel hører alt dette med, og mer. 
Den genuine parador-stemningen kjenner du under føttene når du labber barbent over tykke, myke gulvtepper. Du ser den også i buegangene og i de mange antikke utsmykningene, alt mellom flerfarget mosaikk og delikate utskjæringer i tre. Du føler den i smaksløkene når du tester utallige forbløffende spanske retter. Du kjenner den i lyset fra faklene på veggen. 

Det er nettopp disse detaljene du vil forstå du ikke ville vært foruten. Som løfter totalopplevelsen og brenner seg fast i minnet. 

Med Tide Reiser kan du få oppleve denne unike siden ved Spania på en åtte dagers reise, hvor hver landsby og parador er nøye håndplukket. 


Men parador ... Hva er egentlig det da? 

Kort og godt kan det være fristende å si at en parador er alt hva et kjede-hotell ikke er. Skal vi forklare mer presist må vi starte med begynnelsen. 

Det var på 1920-tallet at ideen oppstod, at mange av Spanias historiske byggverk skulle omgjøres til overnattingssteder. En statlig satsning på turisme. I 1928 stod den første paradoren klar - Parador de Gredos, med sin beliggenhet i fjellkjeden Sierra de Gredos - et par timer vest for Madrid. 

Det finnes i dag 94 paradorer spredt utover det spanske land, og alle har noe unikt ved seg. Mange har en spesiell beliggenhet. Kanskje du får innta frokosten din på tuppen av en hundremeter høy klippe eller midt i sentrum av en verdensarv-by. 

Om det ikke handler om beliggenhet er det gjerne selve bygget som er spesielt. For du kan fort bli gjest i et eldgammelt slott, et kloster, i festninger eller borger, sykehus eller fengsler - hvor konger, nonner og voktere har trakket sine sko mange hundre år før deg. Alle paradorene er selvsagt renovert med nennsomme hender. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. 


Klostre og palass

Snaue to timer biltur fra Madrid i nord-vest retning ligger byen Ávila i regionen Castilla y Léon. På 1.182 høydemeter ligger den pittoreske byen i ly fra fjell og en mektig, imponerende godt bevart bymur. Turister valfarter hit til denne UNESCO-vernede byen, også for å beundre et spekter av romerske kirker. Ávila har knappe 60.000 innbyggere og er den største byen vi besøker. Vi bor to netter på Parador de Ávila - et storslagent granittpalass fra 1500-tallet som er renovert og omringet av en særegen labyrintisk hage. Paradoren ligger midt i det stemningsfulle historiske sentrumet av byen hvor vi får guidet omvisning. 

Følger man motorveien litt i underkant av tre timer i sør-vest retning, kommer man til Trujillo i regionen Extremadura. Denne vakre byen er Conquistadorenes vugge, og disse spilte en vesentlig rolle i oppdagelsen og erobringen av Sør- og Mellom-Amerika. De kom tilbake til Trujillo og øste generøst sine suksesshistorier og sin rikdom utover byen. Derfor finner du mange staselige hus og bygninger her. Det aller mest kjente, slottet Castillo de Trujillo, ruver over byen. Vi bor to netter på Parador de Trujillo - et kloster fra 1500-tallet, og får guidet omvisning i byen. 

Etter en drøy times kjøring, retning øst, ankommer vi Guadalupe. En nydelig liten by, med knappe 2.000 innbyggere. Elven som bærer samme navn renner forbi like ved. Den mest kjente seerverdighet er et praktfullt eksempel på gotisk arkitektur, klosteret Stanta Maria de Guadalupe. Vi bor en natt på Parador de Guadalupe - et sykehus fra 1400-tallet. 

Det tar omtrent tre timer å kjøre til Chinchón, som ligger like sør-øst for Madrid. Dette er fremfor noe festivalbyen over alle! Spesielt berømt er Ostefestivalen i mars, og Hvitløksfestivalen i oktober. Men her finnes også Lakris- og vinfestival, og i tillegg holdes årlig en oppvisning i tyrefekting på byens Plaza Mayor. Vi bor to netter på Parador de Chinchón, et augustinsk kloster fra 1600-tallet, og får guidet omvisning i byen. 


Til tross for gjennomført tidsriktig stil, vil du på de fleste paradorer finne det meste av hva et morderne klassehotell kan tilby når det gjelder service: 

* Bar og restaurant - med kjøkken av ypperste klasse
* Klimaanlegg, som på varme sommernetter gir svale soverom så vel som luftige restauranter og stuer på solfylte dager
* Du finner safe, minibar, vannkoker og satellitt-TV i alle rom, som selvsagt også har egne badeværelser
* Om tannbørsten ligger igjen hjemme, eller du er på utkikk etter en suvenir - finnes her også en liten butikk

 

Og for ikke å glemme ...

            - spa-fasiliteter for den som vil unne seg det lille ekstra
            - trimrom og basseng for den som ikke klarer å hoppe over treningsøkten
            - internett-tilgang for den som ikke klarer å logge av ...


Skjønt, som gjest på en parador sjekker du inn og logger av samtidig. 

Og det fine er at det skjer av seg selv.