Skip to main content

Telemarkskanalen og Vemork

Telemark kan skilte med en glitrende og varierende natur, og kulturelle røtter hundervis av år tilbake i tid. Og når man først skal ut på tur skader det heller ikke dette fylket også har en omtrentlig "godværs garanti". 

På denne reisen skal vi på en herlig båttur i Telemarksvassdraget, bedre kjent som Telemarkskanalen. Her ser du et levende kulturminne på nært hold. Kanalen ble kalt "Hurtigruten" mellom Østlandet og Vestlandet, og var også den viktigste ferdselsåren mellom øvre og nedre Telemark for både folk og buskap, varer og tømmer. I dag er det turister fra fjern og nær som kommer for å oppleve denne unike vannveien som fremstår omtrent som for over hundre år siden. De fine steinsmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen. Alt er autentisk!

Du husker kanskje den populære norske dramaserien "Kampen om Tungtvannet" som gikk på NRK i 2015? Historien om de modige telemarkingene som ble verdenskjente sabotører da de sprengte tungtvannsfabrikken den 28. februar 1943? Vi tar turen nord i fylket til Norsk Industriarbeidermuseum for å se med egne øyne hvor og hvordan alt hendte. 


Dagsprogram

Dag 1:   Bergen - Vrådal og Quality Straand Hotell
Dag 2:   Vemork og Rjukan
Dag 3:   Telemarkskanalen 
Dag 4:   Vrådal - Bergen 


Dag 1    Bergen - Vrådal
Vi kjører fra Bergen busstasjon kl. 09.00, innom Åsane terminal og Arna stasjon og Tysse for påstigende, før vi fortsetter videre forbi Norheimsund til Tørvikbygd. Ferge over til Jondal, forbi Odda, Røldal og Haukeligrend hvor det blir anledning å kjøpe seg lunsj - før siste etappe ned til Vrådal og Quality Straand Hotel. Vi sjekker inn for tre netter med middag og frokost. Straand Hotell er et av Telemarks fremste fullservicehotell med restauranter og barer, velværesenter og svømmebasseng. Hotellets historie strekker seg helt tilbake til 1864, da Kari og Olav Straand startet skysstasjon her. I dag, mer enn 150 år senere, er det fortsatt familien Straand som eier og driver hotellet. De gamle stuene, de laftede tømmerveggene, antikviteter og tradisjonsmøbler - alt er ivaretatt.  

Dag 2   Vemork og Rjukan 
Etter en god frokost gjør vi oss klar til avreise. Vi skal kjøre nordover, via Morgedal og Rauland, til Rjukan og Norsk Industriarbeidermuseum som ligger her. Vel fremme kan man velge om man vil gå de siste 700 meterne opp til museet eller å sitte på med shuttlebuss. For de som kan anbefaler vi spaserturen på det varmeste. Langs veien får man med seg historiske og seerverdige godbiter på pent illustrerte tavler. Vel fremme ved museet venter en omvisning, der vi blant annet får høre om hvordan kraftstasjonen ble drevet, hvordan den fungerte og hvordan det kan ha vært å ha den som arbeidsplass. Sist men ikke minst får man høre om hvordan Vemork fikk det første anlegget for industriell fremstilling av tungtvann, og de fire sabotasjeaksjonene som her fant sted under andre verdenskrig. Etter omvisningen kan man rusle litt rundt på egenhånd, og eventuelt ta seg en lett lunsj i Café Vemork. Vi kjører tilbake til hotellet i Vrådal via Rjukan, Tinnoset, Sauland og Seljord. Om tiden strekker til tar vi et stopp i Rjukan på hjemveien. 

Dag 3   Telemarkskanalen 
Vi koser oss med frokost før vi gjør oss klar til utflukt. Etter en busstur får vi en behagelig  fire-timers seilas oppover Telemarksvassdraget, fra Vrangfoss til Spjotsodd, gjennom 3 slusinger og med lunsjbuffet om bord. For godt over hundre år siden ble Telemarkskanalen risset inn i fjellet, og da den stod ferdig i 1892 ble den ute i Europa betegner som et "åttende underverk". 500 mann hadde da jobbet i fem år med å sprenge seg vei gjennom fjellet. Kanalen strekker seg fra kyst til fjell med store variasjoner i landskap og særpreg. Fra sørlandsidyll ved kysten, via bølgende fruktlandskap i midten til høyfjellet og mektige Hardangervidda. Det er bare å lene seg tilbake og nyte.

Dag 4   Vrådal - Bergen 
Etter en god frokost setter vi kursen mot Bergen. Vi kjører samme vei på returreisen, og det blir tilrettelagt for individuell lunsj.Reisefakta
Telemarkskanalen og Vemork
4 dager / 3 netter

07. - 10. juni 2019

Pris per pers. kr. 6 150,- 

Inkludert i pris per pers: 
* Reisen i moderne turbuss
* Overnatting i delt dobbeltrom på hotell
* 3 frokoster, 3 middager
* Inngang og omvisning på Vemork
* Båttur på Telemarkskanalen inkl. lunsjbuffet
* Reiseleder fra Tide

Evt. tillegg per pers.: 
* Avbestillingsbeskyttelse kr. 500,-
* Enkeltromstillegg kr. 900,-

Gebyr for postforsendelse kr. 75,- (per bestilling). 

Vi tar forbehold om nok påmeldte for å gjennomføre turen, samt endringer og skrive/ trykkfeil. Vi tar forbehold om prisjustering grunnet endrede valutakurser, økning av skatter/avgifter eller andre offisielle prisøkninger som følge av uforutsette faktorer utenforvår kontroll. 

Tide er medlem i Reisegarantifondet og har stilt de nødvendige garantier.