Vandring i Toscana, Italia

Bli med på vandring i Toscana! Opplev genuin gjestfrihet i en herlig avslappet atmosfære, og utforsk urørt og vakker natur. 

Området vi skal besøke kalles for Maremma. Her får du mat på gamle tradisjonelle oppskrifter og kortreiste råvarer – med en enkelhet som både forbløffer og begeistrer. Noen påstår også at maten gjenspeiler mentaliteten i Toscana; rett frem og ekte.

De gylne strendene i Maremma blir ansett som den reneste kystlinjen i hele Italia, og rundt deg på alle kanter har du utsikt til rullende åser, oliventrær, vinranker og vingårder. Rett og slett det som mange anser som ikonisk for Toscana. I disse flotte omgivelsene drar vi på oppdagelsesferd med en lokal, engelsktalende vandreguide, i tillegg til vår faste og trygge reiseleder. 

Vadring i Toscana - overnatting

Vi skal bo på et lite, sjarmerende familiehotell helt nede ved havet i småbyen Castiglione della Pescaia. Signora Mirella håndterer gryter og kar på kjøkkenet, i tillegg til å ha det overordnede ansvaret på hotellet. Hennes ekspertise ligger i toskansk cuisine – for ikke å glemme de lekre kakene.

Vandring i Toscana - dagsprogram

Les mer om turen Vandring i Toscana i vårt dagsprogram under. 

Dagsprogram

 • Dag 1: Norge - Roma/ Toscana

  Vi flyr med KLM fra Bergen, Oslo og Stavanger via Amsterdam til Roma. Ved ankomst tar vår transferbuss oss med nordover til hotellet vårt i Castiglione della Pescaia (ca. 2,5 timer fra flyplassen i Roma). Hotellet ligger flott til helt nede ved sjøen, og her skal vi bo syv netter – med frokost og middag inkludert.

 • Dag 2: Kyststien - de fem viker

  I dag skal vi gå en rundtur ved kysten. Først på oppsiden over åsen fra Puntone di Scarlino opp til Poggio Sentinella (ca. 216 moh), deretter nedover igjen til Torre Civette. Hele området kalles La Riserva Naturale delle Bandite di Scarlino (Naturreservatet Banditten fra Scarlino). Fra Torre Civette går vi tilbake igjen, men nå langs den vakre kysten. På kyststien vil vi passere flere små viker som eks. Cala Civette, Cala Violina, Cala Martina, Cala Le Donne og Cala di Terra Rossa. I en av disse vikene tar vi frem matpakkene våre og nyter en velfortjent lunsjpause.

  Vandring kyststien, ca. 13 km.
  Dette er en heldagstur hvor det blir lagt inn jevnlige pauser. Høydeforskjellene er ca. 200 meter mellom lavest og høyest. Området vi vandrer er ved kysten av Maremma.

 • Dag 3: Maremma Regionspark

  Dagens vandring starter ved kirken i landsbyen Alberese – sør for byen vi bor i. Vi skal i dag vandre i Maremma regionspark, en stor grønn oase som strekker seg langs kysten mellom Principina a Mare og Talamone. Her finnes det et rikt dyreliv som lever fritt – som muldyr, rev og dådyr. I denne regionsparken finner vi Monti dell’ Uccellina - Uccellina fjellene. Med sitt høyeste punkt på rundt 415 moh. forstår vi at det ikke er snakk om de mest svimlende høyder. Men til toppen skal vi, hvor vi blir belønnet med en fortryllende utsikt.

  Vandring Maremma, ca. 9,6 km.
  Dette er en heldagstur med jevnlige pauser. Høydeforskjellene er ca. 300 meter mellom lavest og høyest, og vi skal vandre både opp og ned.

 • Dag 4: Øyen Elba og Monte Capanne

  Øya Elba er Italias tredje største øy etter Sicilia og Sardinia. Nylig har Elba blitt en del av Toscana Archipelago Parc Nationale (den toskanske skjærgård-nasjonalpark), sammen med andre øyer som Pianosa, Capraia, Motecristo, Giglio og Giannutri. Øya har en 147 km lang kyst, og det høyeste fjellet – Monte Capanne – rager 1019 moh. Men det Elba kanskje er aller mest kjent for, er å ha vært stedet hvor Napoleon Bonaparte ble sendt i eksil i 1814, etter å ha tapt kampen om Europa. Herfra klarte han å lure britene som patruljerte, for så å flykte tilbake til Frankrike og Paris hvor han red inn i triumf og gjenvant tronen.

  Nå er det ikke de historiske perlene som er grunnen til vårt besøk på Elba. Nei, her finner man også et nydelig terreng for vandring. Dette er den desidert hardeste vandringen på denne turen, da vi skal gå opp på Elbas høyeste topp – fra 5 moh. til 1019 moh. De som ikke føler seg i god nok form til denne turen, kan utforske øya på egenhånd. Vi begynner ved havnen Marina di Campo og går oppover en gammel sti til tettstedet San Piero in Campo, ansett som den viktigste landsbyen på sørsiden av Monte Capanne. Vi følger brosteinsbelagte gater et lite stykke før vi tar stien ved La Piane. Her kan man se at det fremdeles finnes aktiv gruvevirksomhet for granitt. Vi skal passere en vannmølle, granitt-steinbrudd fra romertiden og romerske søyler. Det er lite trær her, men likevel svært grønt med mye cistus og gyvel. Midt i vandringen vil vi komme til et utsiktspunkt – Colle della Grottaccia, og befinner oss da på 645 meters høyde. Vi stopper og nyter utsikten mot sør før vi tar for oss siste etappe opp til Monte Capannes topp – 1019 meter over havet.

  Vandring Elba, ca. 20 km.
  Området vi vandrer er på Elba – fra Marina di Campo til Poggio. Dette er en heldagstur med jevnlige og gode pauser. Høydeforskjellen er ca. 1000 meter mellom høyest til lavest.

 • Dag 5: Hviledag

  Etter en lang vandring dagen før, tar vi en fortjent hviledag. Om du ønsker å slappe av i og rundt hotellet, gjøre deg kjent i byen vi bor i, rusle rundt havnen eller sole deg på stranden – det er helt opp til deg!

 • Dag 6: Siena og Crete Senesi

  Siena ligger i sentrum av Toscana, og blir av mange regnet som den vakreste byen i Italia. Byen er også kjent for å holde et hestekappløp to ganger i året, kalt «Palio». Arrangementet finner sted på byens vakre torg Piazza del Campo. Det er fra denne plassen dagens vandring har sitt utspring. I dag skal vi gå langt (nesten 27 km), men det er ikke snakk om store oppoverbakker – mest i nedoverbakker. Vi begynner ved Porta Romana, og veien vi går på er en del av pilegrimsleden Via Francigena som strekker seg fra Roma og nordover til Frankrike og England. Den ble brukt av biskop Sigeric av Canterbury som i året 990 gikk fra Canterbury i England til Roma. Vi skal også passere et kjent museum, Ospedale di Santa Maria della Scala. Dette var et av Europas første sykehus, og her tok de hånd om foreldreløse barn, fattige, syke – og i tillegg gav de også husly til de mange pilegrimene som passerte på sin lange ferd.

  Vandring Siena, ca. 27 km.
  Dette er en heldagstur med jevnlige pauser. Området vi vandrer er fra Siena til Crete Senesi – et område som ligger sør for Siena.

 • Dag 7: Saturnia

  På turens siste vandring skal vi begynne i Montemerano. Herfra går vi langs grønne marker og oliventrær. Landskapet er ganske bedagelig, uten de store oppoverbakkene. Dagens mål er spa-byen Saturnia – som har fått sitt navn etter den romerske guden Saturn, som etter sigende skal ha blitt lei av all krigføringen mellom menneskene. Han sendte derfor et kraftig lyn ned til jorden som skapte en magisk varmtvannskilde. Hensikten var å gjøre menneskene mindre kamplystne. Den opprinnelige «kilden» finnes i dag i Saturnia. Den fungerer som et åpent basseng hvor alle får bade i det deilige vannet. Og om du tror at området er et produkt av dyktige designere tar du feil. Hele kilden, med sin karakteristiske oppbygning i etasjer og de fortryllende omgivelsene, er helt autentiske. Rett og slett et syn for guder.

  Vandring Saturnia, ca. 10 km.
  Dagens vandring er en heldagstur med innlagt pauser. Høydeforskjellen er ca. 170 meter mellom høyest og lavest.

 • Dag 8: Toscana/ Roma - Norge

  Vi har avreise med KLM sen ettermiddag – fra Roma, via Amsterdam til Norge.